به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی کواکبیان ظهر شنبه در همایش انتقال آب دریای خزر به استان سمنان به میزبانی دانشگاه سمنان ضمن بیان اینکه میبایست رژیم حقوقی دریای خزر به تصویب برسد، ابراز کرد: در این باره هنوز اقدامی صورت نگرفته و این امر میتوان یکی از سوالات مجلس شورای اسلامی از ظریف، وزیر امور خارجه باشد.
وی افزود: دو معاهده با شوروی سابق درباره خزر وجود دارد اما درباره آن مباحث زیادی مطرح میشود مثلاً برخی بدخواهان نظام اسلامی معتقد هستند که ایران دریای خزر را فروخته است و از سوی دیگر برخی از کشورهای خلیجفارس نیز به این مسئله دامن میزنند که حق ایران از دریای خزر ۱۱ درصد محاسبه میشود که این مسائل تا کنون باعث عدم تصویب کنوانسیون بین المللی خزر شده و برای این امر است که ما تاکید داریم همه کشورها باید برای نظام حقوقی خزر و سهم ۲۰ درصدی ایران به اجماع برسند.
دیده شدن اعتبارات طرح در برنامه و بودجه
عضو خانه ملت بابیان اینکه بر اساس معاهده توافق موجود، امروز حق بهره برداری از دریای خزر شامل پنج کشور میشود، ابراز داشت: طبق توافق اولیه که چندماهه قبل تنظیم شد و بسیار مهم است نباید پای هیچ کشور خارجی به منطقه باز شود و میبایست توافقها بین همین پنج کشور باشد و از طرف دیگر باید سهم ایران به ۲۰ درصد برسد.
کواکبیان ضمن بیان اینکه درباره خزر معمولاً کمتر شاهد تولید مقالات ژئوپولتیک هستیم و در همایش انتقال آب خزر به سمنان نیز این موضوع دیده میشود، گفت: مقالات ارائه شده در موضوعات سرمایهگذاری، مدیریت مصرف، مباحث زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی هستند اما واقعیت امروز این است که کنوانسیونها مربوط به یک کشور یا خاورمیانه نیست بلکه در کل دنیا این مسئلهای مهم تلقی میشود.
وی افزود: صحبت از انتقال آب دریای خزر به سمنان طبیعی است حتی قبل از طرح در مجلس، این موضوع در برنامهوبودجه نیز مطرح و اعتبارت لازم برای آن نیز پیش بینی شده بود اما نکته قابل بیان این است که برخی به دنبال عدم اجرای طرح انتقال آب بودند که البته ما از سخنان آنها ناراحت نمیشویم.
انتقال آب موجب حفظ منافع ملی میشود
نماینده سابق سمنان در مجلس بابیان اینکه در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی بحث اتصال دریای خزر به خلیجفارس مطرح بوده است، ابراز داشت: این کار بنا به دلایل زیادی انجام نگرفت اما حالا اتصال خزر به کویر مرکزی به دلایل امنیتی بسیار مهم است و این طرح حتی منافع ملی را تقویت هم میکند.
کواکبیان در ادامه تصریح کرد: اگر به دنبال انتقال پایتخت از تهران به سمنان هستیم نباید مشکل آب داشته باشیم و حتی اگر این دلیل را هم مدنظر قرار ندهیم، سمنان حداقل استان میعن تهران در مواقع ضروری محسوب میشود پس باز هم باید برای آبرسانی به آن تلاش کنیم.
وی افزود: از ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب ۵۰ میلیون مترمکعب آبی که قرار است از خزر به سمنان بیاید ۵۰ میلیون متر مکعب صرف شرب میشود در نتیجه این بحث امنیتی و مردم است اما برخی نمایندگان مجلس بهجای کار ایجابی به دنبال کار سلبی هستند حال آنکه انتقال آب از دریای خزر به سمنان و حتی از غرب به شرق مازندران میتواند تأثیرات بسزایی داشته باشد.
عضو خانه ملت بابیان اینکه مطالبهگری موضوع انتقال آب خزر به سمنان بسیار ضعیف است، ابراز داشت: مردم باید پشت سر مسئولان قرار گیرند، ۱۸ ماه از شروع این بحث گذشته اما کاری انجام نگرفته و این در حالی است که در طرح قرار نیست ریالی از بیتالمال هزینه شود.
نظر شما